Satu
daripada ciri penting keusahawanan ialah kesanggupan mengambil risiko. Banyak
kajian mendapati kecenderungan mengambil risiko adalah sebahagian daripada ciri
keperibadian usahawan berjaya. Ini selari hukum pelaburan bahawa paras pulangan
berkait rapat dengan tahap risiko. Bagaimanapun, kecenderungan mengambil risiko
dalam perniagaan hendaklah secara bijak dan terancang. Keberanian mengambil
risiko perlu diimbangi dengan pengetahuan dan kefahaman mengenai cara menilai
dan menangani risiko .
Ramai
usahawan gagal kerana tidak nampak risiko yang mengancam perniagaan mereka
ketika membuat keputusan tertentu. Dalam perniagaan, setiap keputusan pasti
membabitkan soal kewangan. Usahawan hendaklah sentiasa ingat matlamat
perniagaan adalah untuk meningkat kekayaan dengan menambah nilai kepada modal
asal. Ini memerlukan keputusan dan tindakan yang tidak membawa kerugian
kewangan kepada perniagaan.
Semua
aspek lain seperti pengurusan kewangan, pemasaran, pengeluaran, pengurusan
sumber manusia semuanya mempunyai risiko masing-masing yang perlu difahami dan
dikenal pasti oleh usahawan. Mengetahui tahap dan kesan risiko dapat membantu
usahawan memikirkan langkah mengelak atau mengurangkan risiko. Ramai usahawan menanggung
padah kerana membuat keputusan perniagaan tanpa menilai kewujudan risiko
secukupnya. Sudah banyak berlaku kes usahawan berdepan masalah selepas membuat
keputusan pelaburan baru kerana tidak mengkaji dengan terperinci risiko
berkaitan keputusan itu.
Sifat
berani mengambil risiko ini boleh dilihat melalui usahawan tempatan ini iaitu
Ramly Mokni nama yang tidak asing lagi dalam industri keusahawanan Malaysia
terutamanya industri pemakanan.Anak kelahiran Tanjung Piandang Perak ini
bermula dengan gerai penjualan burger dan sekarang mengembangkan perniagaan
tersebut dengan membuka kilang pemprosesan daging burger. Hanya bermula sebagai
seorang pemotong daging di sebuah pasar raya pada sekitar tahun 1970-an yang
diragui status halal haramnya. Bermula dari situ timbul kesedaran timbul
kesedaran untuk menghasilkan daging burger dan sosej yang ditanggung halal dan
boleh dinikmati oleh setiap umat Islam tanpa ragu-ragu. Pada tahun 1980 beliau
dengan beraninya memulakan perniagaan bersama isteri Shala Siah Abdul Manap
dengan bermodalkan wang simpanan sebanyak RM2000 di Chow Kit dengan tahap
keuntungan yang masih samar kerana berniaga di tempat asing. Pada ketika itu
daging burger telah diproses secara manual menggunakan mesin pemprosesan daging
manual yang dibeli menggunakan duit modal. Burger keluaran pertama mereka hanya
dijual kepada rakan dan jiran di sekitar Kampung Baru menerusi gerai burger
pertama di Jalan Haji Hussin,Chow Kit,Kuala Lumpur .
Sifat
beliau ini jelas menunjukkan beliau juga adalah seorang yang bijak merebut
peluang dan berdaya kreatif dan inovatif serta berpandangan jauh. Selain itu,
beliau tidak pernah putus asa walaupun usahanya pernah diperlekehkan oleh
masyarakat dan juga pihak bank yang telah menolak permohonan pinjamannya.
Namun, dengan simpanan sendiri dan juga bantuan pinjaman yang diberikan oleh
Bank Pembangunan dan Malaysia Berhad telah membolehkannya mengorak langkah
untuk memajukan perniagaannya. Sekali gus telah membuktikan peranan agensi
kerajaan adalah amat penting.
No comments:
Post a Comment